BERBAT BİR EĞİTİM SİSTEMİ

Ve yeni “okul” dönemi

Okullar açılıyor. Bazılarımızın çocuğu ilkokula başlayacak bazılarımızın (benim gibi) çocukları ortaokulda ilerliyor. Genel olarak baktığımızda sorunumuz aynı. Kimizin ki okumayı sökecek kimimizin ki TEOG’lara hazırlanacak ama sonuçta berbat bir eğitim sistemi içinde varolmaya çalışlacaklar…

 

Önce kendimize dürüst olalım. Politik değişiklikler, “paralel müdahaleleri ve savaşları” kendinden olanı kalkındırma projeleri, cemaat okullarına sınırlama, imam hatiplerin önünü açma falan derken Türkiye tarihinde hiç yaşamadığı bir eğitim felaketinin içinde. Kesinlikle politik bir mevzudan ya da partilerden değil tamamen çocukların okul eğitimi ve müfredattan bahsediyorum. Durum içler acısı.

 

Her gün bir başka tuhaf haberle “şimdi ne olacak?” diyoruz. Mesela ben en son özel okllarda yabancı öğretmen sınırlaması konusunu duydum ki …. Yani….

 

Çocuğunuzu en azından dili bir tık iyi olsun diye özel okula verdiyseniz -her veli gibi- en azından dil derslerinden bir iki tanesine yabancı öğretmen girsin, çocuğunuzun kulağı o aksana alışsın falan diye beklersiniz değil mi? Benim son duyduğum okullara gelen talimat şöyle; 100 öğretmen var ise 1 yabancı öğretmen alabiliyor okullar.

 

Hangi market zinciri gibi açılan okulun 100 öğretmeni vardır hangi okullar bu durumda diğer okullara görre avantaj sağlar kısmını geçtim….

 

En azından eğitiminden emin olduğumuz Robert Kolej, İstanbul Erkek, Galatasaray, Saint Benoit… (daha ekleyebiliriz) Bu okullarda 100 öğretmen var mıdır?

 

Varsa dahi almaya izinli oldukları öğretmen sayısı 1 (bir), kimin dersine girecek hangi sınıfa faydası olacak?

 

Umarım MEB bu enteresan uygulamadan vazgeçer, umarım bir karışıklık olmuştur, müfettişler bir kaza yapmış ve okullara yanlış bilgi geçilmiş, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde bir aksilik olmuş ve konu yanlış anlaşılmıştır. Umarım…

 

Yine duyduğum bir başka husus şöyle; çocuklar ne olursa olsun mezun olacaklar. Sınıfta kalma kalkıyor. Alttan ders sürükleme gibi bir modele geçilecek, çocuklar üst üste düşük not alıyorsa notu veren öğretmene müfettişlerce soruşturma açılabilecek, e-okula girilen notlar belli bir notun altındaysa sistem otomatik notu yükseltecek…

 

Çünkü OECD karşılaştırmalarında Türkiye diğer ülkelere nazaran yüksek öğrenim görmüş insan sayısında geride kalmış. Bu sayının yükselmesi için yapılması gereken elbette eğitimde gelişip, çocukları okumaya teşvik etmek eğitim kalitesini yükseltip daha fazla eğitimli beyin oluşturmaya çalışmak değil… Hayır!

 

Notları yuvarlayıp düşük not veren öğretmeni soruşturmayla sindirip bir şekilde herkesi liseden mezun ediyoruz.

 

Peki Üniversite?

 

Benim en son duyduğum şöyle;

 

Sosyal bölümlerden mezun olanlar sosyal bölümlere (halkla ilişkileri, hukuk vb), matematik ağırlık okuyanlar mühendisliklere, Fen okuyanlar Tıp ve benzerine bir şekilde tepilecek. Burası biraz karanlık… Yani; ama her okul kendi sınavını yapacak, ama bir sınavdan sonra herkes bir şekilde kendi ağırlık puanına göre bir yere tepilecek, ancak bir şekilde yüksek öğrenim görmüş adam sayısı arttırılacak. Çünkü böylece dışardan borç alabilmek vs. için gerekli bir takım şartlardan en azından bir kısmı sağlanabilecek.

 

Yeni okul dönemi başlarken moralinizi bozmak istemezdim ama benim bazı tavsiyelerimi bilmek istersiniz diye düşündüm.

 

Evde derslerine mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışın.

 

Gerekiyorsa hoca tutun.

 

Mutlaka lisanslı bir spor yapmasını destekleyin (yurtdışı okullar spor bursu ile öğrenci alıyor)

 

Yabancı dile abanın.

 

Konsoloslukların okullar üzerinden yaptığı yeterlilik sınavları oluyor buradan sertifikalar alınıyor ve bu sertifikaların o ülkede geçerliliği oluyor, bunları takip edin.

 

Okulunuzun yurt dışında bazı okullarla ilişkileri nedir? Değişim programları vs var mıdır bakın.

 

Siz anladınız ne demek istediğimi….

 

Herkese mutlu bir hafta dilerim.